SOMA'DA MADEN FACİASI

13 Mayıs 2014 13:41 Tefenni Belediyesi 3796

Manisa'nın Soma ilçesindeki özel bir şirkete ait kömür ocağında, 13 Mayıs Salı günü, saat 15.30'da trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı.

Bakan Yıldız: Ölü sayısı 282

Enerji Bakanı Taner Yıldız saat 08.00'de yaptığı açıklamada Soma'da madende hayatını kaybeden işçi sayısını 282 olarak açıkladı.

Bu arada, maden ocağında saat 11.00 sıralarından tekrar yangın çıktı. Kurtarma ekipleri zorunlu olarak çalışmalara ara verdi.

Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, cenaze işlemleri tamamlanan 217 işçinin cenazelerinin de ailelerine teslim edildiğini söyledi.

Hayatını kaybeden bütün işçilerin cesedinin ailelerine gün içerisinde teslim etmeyi hedeflediklerini dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar ailelerinin metaneti son derece yapıcı bir rol oynadı. Arama kurtarma çalışmalarına yeni kişiler 

katılmak istiyor. Arama ve kurtara ekibimiz yeterli. Bu talepler tam tersi çalışmaları kolaylaştırmak yerine zorlaştırıyor."

-"İki bloğa henüz ulaşılamadı"

Maden içerisinde 2 bloğa henüz ulaşılamadığını ifade eden Yıldız, "Bugün itibarıyla daha dikkatli olmamız gerekiyor, buradaki yoğunluğun bir gösteriye dönüşmemesi gerekiyor. Biz bütün işçi kardeşlerimizi çıkaralım, ondan sonra kim ne yapmak isterse daha rahat bir şekilde yapacaktır" dedi.

Maden içerisinde hava yönünün değiştirilme çalışmaları nedeniyle arama ve kurtarma çalışmalarına ara verilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Yıldız, "Arama çalışmalarına son verilmedi sadece havanın yönü değiştirildi. Bu teknik bir konu. Bu detaylara girmemiz söz konusu değil. Ama havanın yönü değiştirilmesiyle 8 işçi kardeşimize daha ulaşıldı. Dün gece yapılan çalışmalarla 282 işçi kardeşimize ulaşılmış oldu. Cenazelerden 217'sini ailelerine teslim ettik " diye konuştu.

Bakan Yıldız, faciayla ilgili olan biteni kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşmaya çalıştıklarını kaydederek, "Ulaşılamayan 2 noktada işçi kardeşlerimizin olduğuna inanıyoruz. Tetkiklerimiz doğru çıktı" ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da bugünden itibaren bakanlık görevlilerinin artık ailelerle temasa geçerek, onlara yönelik destek çalışması başlatacaklarını söyledi.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: Hastanelerde yatan 27 hasta var

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da Soma'daki maden faciasının ardından şu anda hastanelerde 27 yatan hasta bulunduğunu söyledi.

MADENDE YENİDEN YANGIN ÇIKTI

Manisa Soma'daki maden ocağında saat 11.00 sıralarından tekrar yangın çıktı. Kurtarma ekipleri zorunlu olarak çalışmalara ara verdi.

Facianın yaşandığı madende, elektrikler kesik olduğu için yangını söndürmek için kullanılan su tahliye edilemedi. Madenin bazı bölgelerini bu nedenle su bastı. Karbonmonoksit gazının boşaltılması çalışmalarına da ara verildi.

İŞÇİLER MADENE İNMEDİ

Zonguldak’ta Soma’daki faciayı protesto eden maden işçileri, iş bırakma eylemi yaptı. Saygı duruşunda bulunan madenciler, ocaklara inmedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) üyesi, Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bağlı Üzülmez, Karadon, Kozlu, Amasra ve Armutçuk müessese müdürlüklerinde 08.00-16.00 vardiyasında çalışan maden işçileri, Türk-İş'in çağrısı üzerine ocaklara girmedi.

Asansörlerin bulunduğu kuyuların başında toplanan işçiler, faciada yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu.

GMİS Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, burada yaptığı konuşmada, 13 Mayıs'ta Türkiye'nin dünya tarihine geçen büyük bir acı yaşadığını söyledi.

Soma'daki maden ocağını işleten şirketin yaklaşık 3 yıl önce TTK İnağzı-Bağlık ihalesini aldığını anımsatan Tutkun, şöyle konuştu:

"Yer altı madenciliğinin kamuda kalmasını defalarca söyledik. Soma şirketi, düşük ücretle çok kar etme zihniyeti olan bir şirkettir. Buradan umduğunu bulamayan şirket, Türkiye Kömür İşletmelerinden 13 Mayıs'taki facianın meydana geldiği ocağı satın aldı. Biz sendika olarak dün Soma'daydık. Orada gözyaşı sel olmuş. Buraya döndüğümüz zaman şehit sayısı 300'ü geçmişti.

Orada yerin altında daha kaç kişinin olduğu belli değil. Şu anda kurtarma ekibinin başında TTK'nın ekipleri var. Krizi bu arkadaşlarımız yönetiyor. Onlardan aldığımız bilgiler, aşağıda daha neyle karşılaştıkları belli değil. Çok büyük bir yangın var. Yangının olduğu yerdeki panolara ulaşılamadı. O panoların arkasında kaç kişinin çalıştığı belli değil çünkü şirket, ocakta kaç kişinin çalıştığını ve nereye ne tertip ettiğini bilmiyor."

‘66 MADENCİNİN LAMBASI YOK’

"786 kişinin çalıştığı gündüz vardiyasında 720 madenci lamba almış" diyen Tutkun, yer altı madenciliğine hiçbir zaman özel sektörün girmemesini istediklerini dile getirdi.

Taşeron işçi sıkıntısını TTK Karadon Müessese Müdürlüğü’nde yaşadıklarını öne süren Tutkun, "Ardından Bursa Dursunbey'de, Balıkesir'de ve en son da TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü’nde gördük. Dünya literatüründe ilk kez 400'ün üzerinde şehit verdik. Bugün Türkiye'de değil, dünyanın birçok ülkesinde iş bırakma eylemi var. Kolombiya, Endonezya ve Boliyva, bunların başında gelmektedir. Ülkelerinde üç gün yas ilan ettiler ve bir gün iş bırakma kararı aldılar” dedi.

Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından Soma'daki maden işçileri için dua edildi.

Türkiye tarihinin en büyük maden kazasıyla karşı karşıya!

Manisa'nın Soma ilçesindeki bir linyit madeninde önceki gün saat 15.00 sıralarında patlama meydana geldi ve ardından yangın çıktı. Patlama vardiya değişimi sırasında meydana geldiği ve o sırada ocakta, olması gerekenden iki kat fazla işçi bulunduğu için bilanço daha da ağırlaştı.

Dün gece kameralar karşısına geçerek ölü sayısının 274'e yükseldiğini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sabah saat 08.10 sıralarında ölü sayısını 282 olarak açıkladı

HASTANE ÖNÜNDE BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Ölü ya da yaralı listesinde bulunmayan madencilerin yakınlarının ise Soma Devlet Hastanesi önündeki bekleyişi devam ediyor. Olaydan 18 saat sonra 6 işçinin sağ olarak kurtarılmış olması, bekleyenlere bir nebze de olsa ümit veriyor.

BAŞBAKAN: BUNLAR OLAĞAN ŞEYLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaşanan maden faciasının ardından gittiği Soma'da basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, yaşanan kazaya ilişkin "Buralarda hiç bu tür olaylar olmaz' diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir" dedi.

Ölen işçilere rahmet dileyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Geride kalan acı sadece vefat eden kardeşlerimizin değil, hepimizin, 77 milyonun ortak acısıdır. Hem vefat eden kardeşlerimizin ailelerinin hem milletimizin başı sağolsun. Şu anda ilk tedavileri tamamlanan ya da hastanelerimizde tedavileri devam eden kardeşlerimize de Allah'tan acil şifalar temenni ediyorum.

Bu vesile ile kaza anından bu yana son derece sorumlu yayın gerçekleştiren, kamuoyunun hızlı ama doğru bilgilendirilmesini sağlayan, bunu da zor şartlar altında gerçekleştiren medya mensubu arkadaşlarımıza, kuruluşlarımıza şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum."

Kazanın ardından 'mümkün olan en hızlı şekilde' müdahale edildiğini ifade eden Erdoğan, cenazelerin otopsi için Kırkağaç'a taşındığını kaydetti.

Sadece arama kurtarma değil, vefat edenlerin kimliklerinin belirlenmesi konusunda da çalışmaların sürdüğünü anlatan Erdoğan, "Bu yanlış anlaşılmasın. Vefat eden kardeşlerimizin üzerlerinde kimlikleri yok. Yoksa vücutlarında en ufak bir darbe, yara söz konusu değil. Ama kimlik olmadığı için üzerlerinde, kim kimdir bilinmiyor. Onun için burada fotoğraflarla beraber ailelere gösterilmek suretiyle, kendileri geliyor, orada yerinde görerek, teşhisi bu şekilde yapıp, oradan da kendi yakınını alıyor ve köyüne götürüyor" değerlendirmesini yaptı.

Her türlü ayrıntının üzerinde durulduğunu belirten Erdoğan, "Adli ve idari olarak yapılması gereken çalışmalar da şu anda başlamıştır. Arkadaşlar şundan herkesin emin olmasını istiyorum, bu kaza en ince ayrıntılarına, en küçük detaylarına kadar araştırılacak ve araştırılıyor. Hiçbir ihmalin göz ardı edilmesine izin vermeyiz, vermeyeceğiz. Olayı aydınlatacak ve hem yakınlarının hem kamuoyunun tatmin olacağı adımlar da atılacaktır. Herkes bu konuda müsterih olsun" ifadesini kullandı.

Erdoğan, bir gazetecinin "Bu kadar tehlikeli bir iş yapıp da böyle bir kazaya hazırlıklı olmayan hatta bu kadar büyük felaketi beraberinde getirme potansiyeli olan bir işletme nasıl olup da faaliyetlerine devam edebildi Burada sorumluluk kime ait Bakanlıklarınıza düşen sorumluluk var mı?" şeklindeki bir soruna şu yanıtı verdi:

FACİAYI 1862'DEKİ FACİAYLA KARŞILAŞTIRDI

"Bir gazeteci olarak zannediyorum dünyada kömür madenlerinin nasıl çalıştığını pek yakından takip etmiyorsunuz. Bu belki de şundan kaynaklanıyor olabilir, Katar'da pek kömür madeni yok orada doğalgaz var. Ben size şurada birkaç tane rakam vereceğim, neyin ne olduğunu görmeniz bakımından bu çok çok önemli. Bakın bu ocakla ilgili mart ayı sonunda yapılmış gerek sağlık gerekse güvenlik kontrolünde bu ocağın bu noktada işçi sağlığı ve iş güvenliği noktasında başarılı olduğu tespit edilmiştir.

Türkiye'de 1942 yılından 2010 sonuna kadar benzer kazalarda toplam yaklaşık 900 civarında işçi hayatını kaybetti. Bunların içerisinde 1992 yılında Zonguldak Kozlu ilçesinde yaşanan ve 263 işçinin öldüğü grizu faciası en büyük kaza olarak kayıtlara geçti. Aynı yıl toplam 277 işçi hayatını yine kaybetti.

İngiltere'de, şöyle biraz geçmişe gidiyorum, 1862 bu madende göçük 204 kişi ölmüş, 1866 grizu ve kömür tozu patlaması 361 kişi ölmüş yine İngiltere'de. Belçika'da 87, metan gazı patlaması 120, İngiltere'de 1894 kömür ocağında patlama 290, Fransa'ya geliyorum, 1906 dünya tarihinin en ölümlü ikinci kömür madeni kazası ölen bin 99. Daha yakın dönemlere geleyim diyorum burada da farklı şeyler var,Japonya 1914'de 687, Kyushu Adası'nda Mitsubishi Hojo kömür madeninde bu meydana geldi. Çin 1942'de dünyanın en çok ölümlü madeni kazasına gaz ve kömür tozu karışımının neden olduğu sanılıyor.

Ölüm sayısı ne biliyor musunuz, bin 549. Aynı şekilde yine Çin'de 1960'ta kömür madeninde metan gazı patlaması 684 ve Japonya'da 1963'te yine kömür tozu patlaması 458. Hindistan'da 1965 grizu patlaması 375, yine Hindistan'da 1975'te metan gazı alev aldı patlamayla madenin çatısı çöktü ve 372. Bu ocakların bu noktada bu tür kazaları sürekli olan şeyler. Bakın Amerika, teknolojisiyle her şeyiyle... 1907 iki ayrı madende grizu ve kömür tozu patlaması 361.

Madenlerde bu tür olaylar yaşanabiliyor. Arkadaşlar biz bir defa bu tür ocaklarda, kömür ocaklarında, madenlerde bu olanları, lütfen, 'buralarda hiç bu tür olaylar olmaz' diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir. Bakın literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bu sadece madenlerde olur diye bir şey yok. Başka işlerde de olur, iş kazası. Burada da oldu. Bunun yapısında, fıtratında bunlar var.

Hiç kaza olmayacak diye bir şey madenlerde yok. Tabii işin boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamıştır. Bizi derinden üzmüştür ve yapılan kontrollerle de burası gerçekten gerek işçi sağlığı, gerek işçi güvenliği açısından da iyi noktada olan kömür ocaklarından birisi olarak değerlendirmesi yapılmış ve nisan, mayısta da bu şekilde çalışmalarına devam etmiştir."

İŞLETMEDEN RESMİ AÇIKLAMA

Soma'da maden faciasının yaşandığı işletmeden yapılan açıklamada, kazaya ilişkin iddialara yanıt verildi. Firmada kayıtdışı çalışan olmadığı belirtilen bir açıklamada, "Öngörülen yaş sınırının altına çalışanımız yoktur, tüm çalışanlarımız, sendikalıdır" denildi.

Şirketten yapılan açıklamada, Eynez mevkisindeki kömür madeninde dün saat 15.00 sularında yaşanan elim yangınla ilgili kurtarma ekiplerinin yaptığı çalışmalarını sürdüğü hatırlatıldı.

Madende kalan çalışanların tahliyesi ve kurtarılması için ilk andan itibaren Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin yanı sıra Başbakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere Türk Kızılayı, AFAD, TTK, TKİ ve tüm devlet kurumları birimlerinin hayata geçirildiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Yangın gerçekleştiği andan itibaren ocaktaki, söndürme çalışmalarına eş zamanlı olarak içerideki karbondioksit, karbonmonoksit gazının tahliye edilmesine ve temiz hava verilme çalışmalarına başlanmıştır. Bu çalışma hala devam etmektedir. Bugün itibariyle 238 (Sonradan 245 olarak düzeltildi) çalışanımızı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Ani kurtarma müdahalesi sayesinde 450'ye yakın çalışanımız kurtarılmış, içlerinden 80 çalışanımızın tedavileri Soma, Manisa, İzmir ve Balıkesir'deki hastanelerde sürmektedir. Yangının nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar devam etmektedir. Bu araştırmalar sonuçlandığında detaylarla ilgili sağlıklı bilgiler kamuoyu ile en kısa sürede paylaşılacaktır. Madende çıkan yangının sebebi henüz tespit edilememiştir. Yangın tamamen kontrol altına alındıktan sonra sebebiyle ilgili açıklama yapılabilecektir."

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ

Maden ocağında bilinmeyen bir nedenden dolayı yangının ortaya çıktığı ve ardından hızla artan karbonmonoksit gazının kayıpların yaşanmasına sebep olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Yangının gerçekleştiği andan itibaren dile getirilen asılsız iddialar hakkında açıklama yapılması ihtiyacı doğmuştur. Soma Kömür İşletmeleri AŞ bünyesinde çalışan tüm işçilerimizin sigortalı olduğunu, hiçbir şekilde kayıt dışı veya yasada öngörülen yaş sınırının altında çalışanımız bulunmadığını, tüm çalışanlarımızın bordromuzda ve gerçek ücretleriyle istihdam edildiğini, tamamının sendikalı olduğunu, devam eden iddialara karşın altını çizerek belirtmek isteriz."

Belediye Yazılımı: Medya İnternet™ - Belediye Sitesi Kulga © Tüm Hakları Saklıdır.